03-10-09

Nieuwe zoektocht naar donkere energie van start gegaan

In de nacht van 14 op 15 september is de Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS) van start gegaan. Deze hemelverkenning heeft tot doel om de geschiedenis van de uitdijing van het heelal in kaart te brengen. BOSS maakt gebruik van een verschijnsel dat baryon-akoestische oscillaties wordt genoemd. Deze oscillaties zijn begonnen als drukgolven in het hete plasma van het jonge heelal, die zich aanvankelijk met grote snelheid door het heelal voortplantten. Maar toen het heelal een paar honderdduizend jaar oud was, was het zo sterk afgekoeld dat de golven tot stilstand kwamen. Het restant van deze 'bevroren' golven heeft zijn sporen achtergelaten in de ruimtelijke verdeling van sterrenstelsels. Door de afmetingen van de baryon-akoestische oscillaties te meten, kan worden vastgesteld hoe de donkere energie de uitdijing van ons heelal in de loop der tijden heeft beïnvloed. Daartoe zal BOSS de afstanden (of beter gezegd: roodverschuivingen) van 1,4 miljoen sterrenstelsels en 160.000 quasars meten - objecten die zich op afstanden van 7 tot 11 miljard lichtjaar bevinden. Ook worden de dichtheidsverschillen in het gas tussen de stelsels gemeten. Dat gebeurt met een spectrograaf waarvoor meer dan 2000 metalen platen zijn gemaakt, waarin een duizendtal kleine gaatjes zitten. Deze platen worden in het brandpunt van een 2,5-meter telescoop geplaatst. Een computergestuurd systeem prikt glasvezels in de gaatjes, zodat in één keer de spectra van een groot aantal sterrenstelsels kunnen worden opgenomen. Het waarnemingsprogramma, waaraan 160 wetenschappers van 42 instituten deelnemen, gaat vijf jaar duren. De eerste resultaten worden eind 2010 verwacht. Copyright : http://allesoversterrenkunde.nl/nieuws/3503-Nieuwe-zoektocht-naar-donkere-energie-van-start-gegaan.html© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)Copyright : http://newscenter.lbl.gov/press-releases/2009/10/01/first-light-boss/dark energy

Commentaren

onze zoektocht naar het totaal beeldje Zou het niet mogelijk zijn dat het "Universum" onneidig is in grote en tijd en enkel bestaat uit onniedig veel energie.
Zou het niet mogelijk zijn dat het "Universum" gewoon een oneindigheid aan energie is zonder beperking van tijd nog grote.
Onder bepaalde omstandigheden "singularities" zou er een hoeveelheid energie een wijziging van vorm ondergaan hebben, bv materie (de oerknal van ons heelal). Dit zou evengoed antimaterie of andere onbekende vormen kunnen zijn. Men kan ervan uitgaan dat dergelijke wijziging van vorm of “singularities” onder het begrip eeuwigheid en oneindigheid geen unieke gebeurtenis is.
Bij een dergelijke wijziging van vorm ontstaat een tijd-ruimte (ons universum) waaruit niets kan ontsnappen. Wel ondergaan alle tijd-ruimte gebieden de invloed van het oneindige energieveld waarin ze baden en van de eventuele nabijheid van andere van andere tijd-ruimtegebieden.
Dit laatste zou kunnen verklaren waarom ons heelal steeds sneller uitdijt. De uiterste grenzen van ons heelal zouden een steeds grotere aantrekkingskracht ondergaan van een ander tijd-ruimtegebied welke bv uit antimaterie zou kunnen bestaan. Elke tijd-ruimte kan dus geheel of gedeeltelijk opgaan in een ander tijd-ruimte.
Deze voorstelling heeft het voordeel dat ze eenvoudig is en dat alles tot enkele algemene begrippen kan herleidt worden. Het verklaart ook waarom ons helaal het enige is dat wij ooit gaan kunnen waarnemen.

Gepost door: Joel Vierstraete | 13-10-09

De commentaren zijn gesloten.